Spoznajte svojo hrbtenico

1
2
3
4
5
6
hrbtenica okostje
1

Trtica je zadnji del hrbtenice, ki je sestavljena iz zraščenih vretenc. Predstavlja tudi zakrneli rep, ki smo ga med evolucijo izgubili.

2

Ob rojstvu našo hrbtenico sestavlja 33 vretenc. Med odraščanjem se nekatera vretenca zrastejo skupaj in tako najdemo pri odraslem človeku od 26 do 28 vretenc.

3

Naša hrbtenica je tako fleksibilna, da se lahko ukrivi za kar 2/3 kroga.

4

Hrbtenica ima značilno obliko črke S, ki je pri majhnem dojenčku še ni, saj se razvije s hojo.

5

Prostor med vretencami zapolnjujejo medvretenčne ploščice, ki so v svojem jedru na pol tekoče. Vse to omogoča, da medvretenčna ploščica prenaša velike obremenitve.

6

Najpogostejši vzroki za spremembe na hrbtenici so nepravilno dvigovanje in spuščanje bremen, nepravilne delovne navade in slaba drža.

spletna trgovina

Nova slovenska spletna trgovina za zdravo spanje

V prejšnjem mesecu je na splet prišla nova spletna trgovina, ki je tokrat namenjena izdelkom za zdravo spanje. S klikom na www.maremico.si boste vstopili na spletno stran, ki vam ponuja vse – od postelj, posteljnih dna, odej, do rjuh, vzglavnikov in izdelkov za vzdrževanje.
sport-krepitev-hrbtenice-tek

To so športi, ki krepijo našo hrbtenico

Vsi vemo, da je fizična aktivnost izredno dobra za naše telo. A ko imamo težave s hrbtenico, moramo biti pri enih športih previdnejši, kot pri drugih.
češnjev sok

Težave s spanjem? Popijte češnjev sok!

Je še kdo med vami tak, ki med službo razmišlja le še o tem, kako bo zvečer lahko spal, saj je preutrujen, da bi razmišljal karkoli drugega, ko pa pride čas za spanje, pa spanca od nikoder? Kvaliteto spanca si lahko izboljšate z okusnim darilom narave – češnjami!
zimsko-gibanje-v-naravi

Zima podaljšuje naš spanec

December je tukaj, dnevi so kratki, sonce zahaja že okrog četrte ure popoldan. Zagotovo vsi poznate občutek utrujenosti in zehanja, ki se nas loteva predvsem v zimskih dneh. Ampak, ali je res, da pozimi potrebujemo več spanca? Ali nas telo le zavaja?

Lahko nosilka poškoduje otrokovo hrbtenico?

Ko dojenčki malo zrastejo, jih je zelo prijetno zapeti nase z nosilko in se z njimi podati na sprehod. A pri tem moramo biti vseeno pozorni na njegovo hrbtenico.
dojencek-nosecke

Nosečke, kaj pa vodna postelja?

V prvem trimesečju se v telesu sprošča velika količina progesterona, kar povečuje občutek zaspanosti in daljša obdobja spanca. V zadnjih mesecih je spanec še otežen, saj se težave, kot so krči in otekle noge, začnejo kopičiti, prav tako pa je otrok že zelo velik.
Sedenje za računalnikom

Kako pravilno sedeti za računalnikom?

Sedenje pri jedi, sedenje v službi, sedenje v avtu, sedenje, … kdor v svoji službi preživi 8 ur za računalnikom, dobro ve, da je takšna pozicija zelo slaba za hrbtenico. Ponujamo vam nasvete za pravično sedenje.
Srebrne visoke pete

Tiči vzrok za bolečine v visokih petah?

Najsi poslušamo še toliko opozoril zdravnikov o slabostih visokih pet, ženske jih še vedno zvesto nosimo. Ampak, ste se kdaj vprašale, če so ta opozorila res kaj vredna? Ali visoke pete res škodijo našemu telesu in predvsem hrbtenici?