Hitro odpravite bolečine v hrbtenici

in uživajte v dnevu!

Spočijte si

8-urni spanec za vašo hrbtenico pomeni čas počitka in regeneracije. Pomembno je, da poskrbite, da boste spali na primernem ležišču in vzglavniku.

Izognite se sedenju

Ali ste vedeli, da je spodnji del hrbtenice med sedenjem 3-krat bolj obremenjen kot med stojo? Poskrbite, da bodo obdobja sedenja kratka.

TELOVADITE

Današnji življenjski stil onemogoča redno gibanje in rekreacijo. Zato moramo s telovadbo redno skrbeti za mišice v spodnjem predelu hrbtenice.

Redne vaje za hrbtenico

Imate tudi vi ‘sedečo’ službo, kjer se morate na gibanje opominjati kar sami? Nikar ne pozabite nanj! Vzemite si čas za svoje telo in ga vsak dan dobro razgibajte.

Pripravili smo vam sklop šestih vaj, ki bodo vaši zategli hrbtenici povrnili gibčnost. Izvajate jih lahko doma ali v naravi. Vaje pozorno preberite in če mislite, da je za vas pretežka, je raje ne izvajajte.

Za najboljši rezultat vaje izvajajte redno, nekajkrat tedensko.

6 učinkovitih vaj

Ko izvajate katerekoli vaje, ne pozabite na pravilno tehniko: tkiva nategnite le do tiste točke, ko občutite rahlo napetost in v raztegnjenem položaju ostanite najmanj deset sekund, nato mišice popolnoma sprostite. Vajo ponovite od trikrat do petkrat. Ne pozabite, da se mišice, potem, ko jih nategnete, vračajo v svoj prejšnji, skrčeni položaj.

Vaja 1

Za zdravo hrbtenico morate izvajati tudi vaje za gibčnost. Nategovalne vaje vključujejo mišice in tkiva okoli vaše hrbtenice in tiste okoli medenice in v nogah, ki posredno vplivajo na gibčnost hrbtenice. Dobra začetna vaja je nategovanje bokov. Sledite naslednjim korakom:

Slika29-500

> Leže ne hrbtu počasi vlecite koleno s smeri proti nasprotnemu ramenu, vse dokler ne občutite rahlega natezanja.

> Nogo obdržite v takšnem položaju kakšnih deset sekund, nato jo vrnite v izhodiščni položaj.

> Vajo ponovite z drugo nogo.

Najbolj brane vsebine

joga-vaje-narava

Napadajmo bolečino z jogo

Joga je priljubljena športna aktivnost, ki lahko uspešno pomaga tudi pri premagovanju bolečine v križu. Če se z njo še niste ukvarjali, priporočamo, da si kaj več preberete v številnih knjigah, ki so napisane na to temo in tako spoznate čarobnost joge, ki jo hvalijo mnogi po svetu.

Konec VRATolomni bolečini

Zraven križa je vrat tisti del telesa, ki nas z bolečinami največkrat spravi v slabo voljo. Bolečine v ramenih, glavoboli in trd vrat so simptomi, ki nam pokvarijo še tako uspešen dan. Rešite to težavo enkrat za vselej!
kmetovalec-hrbtenica-zaganje

Fizično delo krepi ali slabi hrbtenico?

Medtem ko 8-urno sedenje pred računalnikom zahteva odmore, pretegovanje in menjavo položaja, je fizično delo nekaj povsem drugega. Znanstveniki si še vedno niso na jasnem ali je fizično delo za hrbtenico dobro ali slabo.
vaje-z-zogo

4 vaje z žogo

Ste naveličani trdih tal in monotonih vaj? Potem je čas, da poskusite še vaje na žogi! Žoga je odličen nadomestek pisarniškega stola, saj nas prisili, da na njej sedimo pravilno in izboljšuje ravnotežje. Z njo lahko delamo tudi učinkovite vaje. Preveri!
Rešite se bolecin v hrbtenici

Bolečine v hrbtenici – zakaj?

Več kot 70% ljudi v Zahodnem svetu je že vsaj enkrat doživelo bolečine v hrbtenici ali križu. Mnogi med njimi doživljajo ponavljajoče bolečine, ki ohromijo marsikateri dan. Ste tudi vi med njimi?
Obstajajo tudi bolecine brez razloga.

Bolečine brez pravega razloga?

Ste že kdaj doživeli reakcijo svojih bližnjih, ki vam niso verjeli, da doživljate bolečine v hrbtu, sklepih, imate težave s spancem, ste občutljivi na mraz, …? V igri je lahko sindrom fibromialgije.
Vreme je lahko razlog za bolečine v hrbtenici

Ali lahko vzrok za bolečino tiči v vremenu?

Kitajska medicina vidi človeško telo skozi spekter energij, ki se pretakajo po različnih kanalih. Med vzroki za bolečine vidi tudi slabo vreme.
Resna bolezenska stanja hrbtenice

Ali je vaša hrbtenica v katerem od teh stanj?

Boleča hrbtenica lahko pokvari naš vsakdan in ga spremeni v pravi pekel. Če doživljate redne bolečine v hrbtenici, potem je možno, da je prišlo do kakšne hujše okvare. Spodaj vam podajamo nekaj opisov hujših bolezenskih težav.